Zaken Punt
Image default
Bedrijven en samenleving

Ziek door luchtverontreiniging en fijnstof

Ziek door luchtverontreiniging en fijnstof

Wist je dat je ziek kan worden door luchtverontreiniging en fijnstof? Deze deeltjesvormige luchtverontreiniging doet zich voor vanuit verschillende situaties. Hoe schadelijk is fijnstof en wat kan je er aan doen? Je kan door fijnstof meten bekijken hoe schadelijk jouw situatie op de werkvloer is. Na de meting kan je passende maatregelen nemen en samen met professionals kijken naar verbeteringen. Uiteindelijk heeft de meting ook positieve gevolgen voor je gezondheid!

Hoe ontstaat fijnstof?

Fijnstof ontstaat op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door natuurlijke fijnstof dat ontstaat vanuit zeezout, uit de bodem en door wind. Maar fijnstof ontstaat ook door het verkeer omdat rubber afschuurt of door roet. Maar ook door metaal ontstaat fijnstof en door de uitstoot door stro en gedroogde mest. Heb je een houtkachel of openhaard in huis? Door het stoken ontstaat ook fijnstof. Maar het meeste fijnstof komt in de lucht door wat mensen doen. Een voorbeeld hiervan is achterstallig onderhoud van bijvoorbeeld de ventilatie op kantoor. Als je weet hoe fijnstof ontstaat is het gemakkelijk om na een meting ook passende maatregelen te nemen. Bijvoorbeeld het schoonmaken van ventilatie in huis of op kantoor.

Kleine deeltjes fijnstof zijn het gevaarlijkste

Hoe kleiner de deeltjes fijnstof, hoe gevaarlijker het is voor jouw gezondheid. Hoe kleiner de deeltjes, hoe verder ze in het lichaam kunnen doordringen. Hoe dat zit? Dat wordt uitgelegd door middel van de afkorting van fijnstof: PM. Dit staat voor ’Particulate Matter’, de Engelse vertaling van fijnstof . Bij PM10 gaat het om deeltjes met een diameter kleiner dan 10 micrometer. De gemiddelde diameter van een mensenhaar is 50 tot 70 micrometer. PM10 is dus minimaal 5 keer kleiner dan de doorsnede van een haar. De deeltjes zijn dus niet met het blote oog te zien. PM2,5 is een ultrafijn stof en nog kleiner. Dan gaat het om deeltjes met een doorsnede kleiner dan 2,5 en 0,1 micrometer. Door de grootte te herkennen, kan je dus ook zien hoe schadelijk de stofdeeltjes zijn voor de gezondheid.

Luchtkwaliteit inschatten met een fijnstofmeting

Om het mogelijke gevaar en de luchtkwaliteit in te schatten kan je een fijnstofmeting doen. Dit is een goede manier om in te schatten of je de kwaliteit van de lucht moet verbeteren op de werkvloer. Het is aan te raden om dit regelmatig te doen. Het inademen van fijnstof is namelijk schadelijk voor de gezondheid. Mogelijke gezondheidsklachten zijn hoesten, benauwdheid en luchtwegklachten. Het kan ook effect hebben op het hart- en vaatsysteem. Mensen met chronische longziekten of hart- en vaatziekten kunnen te maken krijgen met een toename van hun klachten. Neem fijnstof dus erg serieus! Een fijnstofmeting brengt ook andere zaken aan het licht, denk aan schimmels of bacteriën. Een algemeen luchtonderzoek noemt men daarom vaak ook een fijnstofmeting.

 

Je weet nu hoe je fijnstof kan meten en wanneer het schadelijk is voor de gezondheid en wat de klachten daarbij zijn. Op deze manier houd je het gevaar buiten het kantoor en zorg je voor een gezondere werkklimaat voor jezelf en jouw medewerkers!