Zaken Punt
Image default
Auto-industrie

Wat is afval en wat doe je ermee?

Afval is iets waar iedereen mee te maken krijgt, hoe hard je ook je best doet om het te voorkomen. Er zijn veel verschillende afvalstromen, die je in je huishouden of op je werk zult produceren. Alle stromen moet je veilig en efficiënt kunnen inzamelen en hier zijn ook genoeg opties voor. Wij vertellen je meer over afval en wat je ermee moet doen.

Welke afvalstromen kom je thuis tegen?

In het huishouden kom je andere afvalstromen tegen dan in het werkveld. Je krijgt afval van post, verpakkingen van eten of spullen, glaswerk, afval uit de tuin, etensresten en meer. De afvalstromen in het huishouden kun je verdelen in 5 groepen:

  • Pmd, zoals plastic verpakkingen, blikjes van frisdrank en drankpakken

  • Groente-, fruit- en tuinafval (gft), zoals bananenschillen, bladeren en onkruid

  • Papier en karton, zoals dozen, enveloppen en keukenpapier-rollen

  • Glas, zoals flessen van wijn of potten van smeersels

  • Restafval, zoals kauwgom en ander afval dat niet in de andere groepen hoort

Om je afval te scheiden, moet je zorgen dat je voor elke afvalstroom een aparte vuilnisbak of container hebt.

Wat doe je met het afval op de werkvloer?

Afhankelijk van de branche waarin je werkzaam bent, heb je andere afvalstromen waar je mee te maken krijgt. In de zorg kun je medisch afval tegenkomen, in de bouw heb je bouw- en sloopafval en in de industriële sector kun je chemisch afval tegenkomen. Bij dit soort afvalstromen is het enorm belangrijk dat het afval op een goede en veilige manier ingezameld wordt. Dit kan bijvoorbeeld met een container van Renewi. Je afvalinzameling door Renewi laten regelen, heeft veel voordelen. Je weet bijvoorbeeld zeker dat je afval veilig ingezameld kan worden en Renewi zorgt ervoor dat je container tijdig geleegd wordt. Daarna nemen zij het afval mee, zodat dit duurzaam verwerkt kan worden.

Hoe zorg je voor minder afval in huis?

De hoeveelheid afval die een mens jaarlijks produceert, is erg hoog. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om jouw afvalhoop te verkleinen. Zo kun je een herbruikbare tas gebruiken als je boodschappen gaat doen en proberen om zo min mogelijk of geen wegwerpmateriaal te kopen. Als je batterijen koopt, kies dan voor oplaadbare. Zo zorg je dat je afvalhoop kleiner wordt.

 

https://www.renewi.com/nl-nl/zakelijk