Zaken Punt
Image default
Bedrijven en samenleving

De ins en outs van solliciteren in het jaar 2023

De arbeidsmarkt lijkt best wel overspannen vandaag de dag in het jaar 2023. Er is ontzettend veel personeelstekort in allerlei sectoren, dus mensen die een nieuwe baan zoeken, zijn aanzienlijk in het voordeel. Maar, dat houdt niet in dat je maar lukraak in het rond kan gaan solliciteren. Er hebben behoorlijk wat veranderingen plaatsgevonden in vergelijking met vroeger op het gebied van solliciteren. De meeste mensen hebben geen idee van deze ongeschreven regels, en dat is behoorlijk zonde, want daardoor kunnen sollicitaties minder soepel verlopen. Om alle sollicitanten in spé een hart onder de riem te steken, worden hieronder een aantal kenmerken opgesomd van hoe solliciteren er vandaag uitziet. Lees hier alle ins en outs van solliciteren in 2023: succes gegarandeerd, jij krijgt die baan ongetwijfeld!

 

Wees zichtbaar

 

Alles gebeurt tegenwoordig online. De digitale wereld speelt een belangrijke rol in het leven van jan en alleman, en dat is bij solliciteren niet anders. Als een werkgever jouw naam op zijn bureau krijgt, dan zal hij niet alleen je CV onder de loep nemen, maar hij zal jouw naam ook een paar keer door een zoekmachine halen om te kijken wat je allemaal op je naam hebt staan. Mocht je dus een paar gênante foto’s op het internet hebben staan, dan kan het handig zijn om deze te verwijderen of je account op privé te zetten zodat niet iedereen dat zomaar kan zien. Het is ook handig om dingen waar jij trots op bent bovenaan de lijst te krijgen, zodat een werkgever deze als eerste onder ogen komt en dan gelijk een positief beeld van je krijgt. Social media is dus enorm belangrijk, vergeet dat niet.

 

Connecties via LinkedIn

 

LinkedIn is het belangrijkste medium van alle social media van vandaag de dag. Op dit platform kan jij namelijk laten zien welke opleidingen je allemaal gevolgd hebt, en waar je allemaal relevante ervaringen hebt opgedaan om jouw potentiële baan zo goed mogelijk uit te kunnen voeren. Jouw profiel op LinkedIn is je visitekaartje als het ware, en daarom is het belangrijk dat je jouw profiel up-to-date houdt en dat je je connecties op de hoogte houdt van jouw avonturen op het gebied van werk. Het is ook handig om connecties te maken met relevante individuen, zoals mensen die in het werkveld werken waar jij jouw hart ligt, of mensen die bij een interessante organisatie werken. Je kan tevens solliciteren via LinkedIn: als je een interessante baan voorbij ziet komen kan je gewoon reageren. Solliciteren via LinkedIn: een kind kan de was doen!

 

Kleed je formeel en volgens de laatste trends


Je moet natuurlijk altijd op een fysieke afspraak komen als je een sollicitatiegesprek hebt. Dan is het wel handig om een beetje goed voor de dag te komen. Zorg ervoor dat je eruit ziet om door een ringetje te halen, en het is leuk om de laatste trends een beetje terug te laten komen in je outfit!