Zaken Punt
Image default
Informatietechnologie

Dit is wat jij moet weten of NFC

NFC, of Near Field Communication, is een technologie die het mogelijk maakt om kleine hoeveelheden gegevens uit te wisselen tussen twee elektronische apparaten die dicht bij elkaar zijn. De technologie maakt gebruik van radiofrequenties om de gegevensuitwisseling te verzorgen en heeft een bereik van slechts enkele centimeters.

Mobiele telefoon

Een van de meest bekende toepassingen van NFC is in mobiele telefoons. Veel smartphones hebben tegenwoordig een NFC-chip ingebouwd, waardoor ze in staat zijn om gegevens uit te wisselen met andere NFC-apparaten. Hierdoor kun je bijvoorbeeld contactgegevens delen, foto’s versturen of betalingen verrichten door simpelweg je telefoon tegen een ander NFC-apparaat te houden.

Retail

NFC wordt ook veel gebruikt in de retail. Veel winkels hebben NFC-tags die informatie bevatten over producten, zoals prijzen of beschikbaarheid. Door je telefoon tegen deze tags te houden, kun je deze informatie snel en gemakkelijk opvragen. Ook zijn er in steeds meer steden NFC-betalingssystemen te vinden in winkels, waarmee je met je telefoon kunt betalen.

Transport

In de transportsector wordt NFC ook veel gebruikt. Veel OV-kaarten, zoals de ov-chipkaart, hebben een NFC-chip ingebouwd. Ook het NFC visitekaartje is bijvoorbeeld een handige toepassing. Hierdoor kun je de kaart tegen een lezer houden om in- en uit te checken bij vervoersmiddelen of je gegevens eenvoudig en snel te kunnen delen. Ook zijn er steden waar je met je telefoon de deuren van de metro kunt openen.

Samenvattend

Samenvattend FC is een technologie die het mogelijk maakt om kleine hoeveelheden gegevens uit te wisselen tussen twee elektronische apparaten die dicht bij elkaar zijn. De technologie wordt veel gebruikt in mobiele telefoons, de retail, transport en in de toegangscontrole. Er zijn veel manieren waarop NFC kan worden gebruikt en de toepassingsmogelijkheden blijven groeien. Een populaire ontwikkeling is ook de Qr code op Apple watch. Wanneer iemand deze code scant, krijgen ze direct de gegevens te zien die jij wilt dat ze zien.