Zaken Punt
Image default
Auto-industrie

Bruikbare tips om een auto te importeren

Je kunt verschillende redenen hebben om een auto te importeren. Misschien is de auto die je heel graag wilt hebben in Nederland niet te koop. Of de prijs van de auto die je op het oog hebt, is in het buitenland aanzienlijk lager dan wat je in Nederland zou moeten betalen voor hetzelfde merk en type. De lagere prijs is een veel gehoorde motivatie om een auto te importeren. Maar heb je dan wel rekening gehouden met de bijkomende kosten? Heb je bijvoorbeeld gedacht aan BPM berekenen?

Wat is BPM berekenen?

De afkorting BPM staat voor belasting van personenauto’s en motorrijtuigen. Bij iedere Nederlandse auto betaal je een bedrag aan BPM. Dit zit in de aanschafprijs verrekend, zodat je er eigenlijk niets van merkt als je een auto koopt. Maar als deze auto uit het buitenland komt, moet je nog wel denken aan BPM berekenen en dit bedrag moet je optellen bij de aanschafwaarde van de auto. En dan kan het gebeuren dat deze goedkopere auto uit het buitenland een stukje minder aantrekkelijk wordt qua aanschafprijs.

Klopt het BPM berekenen?

Als je het BPM berekenen via de douane, dus de belastingdienst, doet, zul je altijd een BPM bedrag op basis van een standaard tabel krijgen. Dat wil zeggen dat er gekeken wordt naar vaste afschrijvingen van het merk en het type auto, op basis van de leeftijd. Hierdoor is er geen reëel beeld van de werkelijke waarde. Er kan bijvoorbeeld in verhouding veel met de auto gereden zijn of er is in het verleden schade geweest. De waarde van de auto die jij in het buitenland koopt, kan daardoor lager zijn dan de waarde die de belastingdienst als uitgangspunt hanteert. En dan krijg je dus een te hoog bedrag bij het BPM berekenen.

Wat kun je doen om het BPM bedrag te verlagen?

Een lager BPM bedrag begint al bij het uitkiezen van de auto. Koop alleen een auto in het buitenland als je zeker weet dat je dit type in Nederland niet kunt krijgen. Let er ook op of de auto geen schade heeft die uiterlijk niet zichtbaar is, maar wel kan zorgen voor een hoop kosten na aanschaf. Een betrouwbare verkoper, zoals een officiële dealer, geeft je extra zekerheid en je kunt misschien zelfs nog een garantie afspreken. Zorg dat je de juiste prijs voor de auto in het buitenland betaalt, zodat je niet meer uitgeeft dan de auto waard is. Als laatste is het goed om te weten dat je ook bij het BPM berekenen nog wat voordeel kunt hebben. Als dat tenminste op basis van de juiste gegevens gedaan wordt. Kies daarom voor een programma voor het BPM berekenen waarin niet alleen naar de vaste afschrijving wordt gekeken. Maar maak ook gebruik van aanvullende gegevens die je van de auto hebt. Zoals het aantal gereden kilometers en de eventuele opties die de auto wel of niet heeft.Heeft de auto schade gehad, laat dan een taxatierapport opmaken waaruit de waarde van de auto blijkt. Je kunt dan gebruik maken van een tegenbewijsregeling en je heel wat euro’s besparen op het te betalen BPM-bedrag.