Zaken Punt
Image default
Gezondheidszorg

7 tips die helpen tegen eczeem

1 Ontdek de oorzaak van je eczeem

Het is erg belangrijk om te weten waar je eczeem vandaan komt zodat je daar op kan aanpassen en er zo min mogelijk last van hebt. De oorzaak kan een shampoo, allergenen of een droge lucht zijn maar het kan ook erfelijk zijn. Om te weten waar je eczeem vandaan komt kan je je laten testen voor allergieën en je kan bijhouden wat je die dag gegeten en gebruikt hebt. Daarmee kan je dan bepalen waar de eczeem mogelijk vandaan komt.

2 Niet krabben

Eczeem jeukt enorm en een logische reactie is dan ook dat je wilt krabben, maar dat moet je niet doen. Door te krabben kunnen er huidinfecties ontstaan en dan word de jeuk alleen maar erger. Een goede tip is om je nagels goed kort te knippen zodat dat minder snel gebeurt.

3 Gebruik huid crème

Bij eczeem is de huid vaak erg droog en dus is het verstandig om crèmes te gebruiken die zorgen dat de huid niet uitdroogt. De huid kan bij eczeem namelijk niet goed vocht vast houden en droogt dus snel uit en gaat dan extra jeuken. Huid crème werkt dan om de huid vochtig te houden en de jeuk te verlichten. Het advies is om huid crème elke paar uur aan te brengen.

4 Douche niet te vaak en niet te heet

Door te vaak en te heet douchen droogt je huid extra snel uit en dat is een slechte combinatie met eczeem. De huid waar je eczeem hebt droogt dan namelijk nog meer uit en gaat dus ook meer jeuken als gevolg.

5 Gebruik een milde shampoo

Vaak zitten er in een shampoo bar irriterende stoffen die heel vervelend kunnen zijn voor iemand met eczeem. Er zitten veel agressieve stoffen in als sulfaten en formaldehyde. Deze wil je natuurlijk vermijden, daarom kan je het best een shampoo sulfaatvrij of een wat mildere shampoo gebruiken.

6 Draag kleding die niet irriteert

Als kleding schuurt kan dat in combinatie met eczeem extra irriteren, draag daarom kleding die je comfortabel vindt en die van een fijne stof is. Ook moet je je kleren met een goede wasmiddel en wasverzachter wassen, dat heeft namelijk ook een impact op je huid.

7 Vitamine D

Vitamine D kan heel goed zijn voor je eczeem, dat had je misschien al gemerkt in de zomer. Je zou er dus voor kunnen kiezen om vitamine D te slikken en wat vaker de zon in te gaan. Maar pas wel op, want je huid mag maximaal een kwartier blootgesteld worden aan de zon. Smeer je dus goed in als je naar buiten gaat.