Zaken Punt
Image default
Elektronica en elektriciteit

Printer kopen of leasen: de belangrijkste verschillen

Heb je op kantoor behoefte aan een printer? Dan is kopen niet de enige optie. Voor zakelijk gebruik kan het ook interessant zijn om een printer te leasen. We bespreken daarom hieronder de belangrijkste verschillen tussen het kopen en het leasen van een printer. Beide constructies hebben zo hun voor- en nadelen, waardoor het verstandig is om je hier goed in te verdiepen. Wie weet kun je een stuk goedkoper uit zijn dan je denkt!

 

Eigenaar van de printer

Misschien wel het belangrijkste verschil tussen printers leasen en printers kopen is de kwestie van eigendom. Koop je een printer, dan is deze vanaf dat moment van jou. Je kunt ermee doen en laten wat je wilt – je kunt hem zelfs weer verkopen. Maar als je een printer least, heb je deze in bruikleen en lever je deze weer in aan het eind van het contract. In de tussentijd kun je de overeenkomst niet opzeggen en blijft de printer eigendom van het bedrijf waar je hem van least.

Printer kopen: jij bent eigenaar van de printer

Printer leasen: jij bent geen eigenaar van de printer

 

Initiële kosten bij aanschaf

Printers zijn niet goedkoop, zeker niet wanneer ze veel functies hebben. Een hele eenvoudige zakelijke printer kost al zo’n € 300,- en de prijzen lopen snel op als je dingen zoals afdruksnelheid, capaciteit en beveiliging optimaal wilt hebben. Voor een uitgebreid model is € 1000,- per printer helemaal niet gek! Dit geld moet je dus wel paraat hebben, als je de printer zelf aanschaft. Vooral als je meerdere printers wilt aanschaffen, kan dat een grote investering zijn. Bij een leasecontract is dit niet nodig, want dan betaal je deze kosten verspreid over de gehele termijn.

Printer kopen: in het begin een flinke uitgave

Printer leasen: vaste kosten en gespreid betalen   

 

Maandelijkse kosten voor gebruik

Als je kiest voor het leasen van een printer, ga je meestal een contract aan voor een duur van 36 of 60 maanden. Je betaalt dan een vast bedrag per maand waarin alles inbegrepen is. Hierdoor heb je goed inzicht in de kosten van je printer. Logischerwijs is dit maandbedrag een stuk hoger dan wanneer je een printer koopt. Dan is de printer namelijk al betaald en hoef je maandelijks alleen nog de verbruikskosten te betalen (papier en inkt of toner).

Printer kopen: variabele, maar wel lage maandelijkse kosten

Printer leasen: vast maandbedrag, maar wel wat hoger

 

Onderhoud van de printer

Tot slot is er verschil in de mate van tijd en energie die je moet steken in printeronderhoud. In het vaste bedrag van een leaseprinter is onderhoud inbegrepen. De printer blijft immers in bezit van de andere partij. Kies je voor het kopen van een printer? Als je er een beetje verstand van hebt én er tijd in kunt steken, kun je zelf het onderhoud verrichten. Of je kiest voor managed print services, waarbij je een abonnement afsluit voor het onderhoud en indien gewenst ook voor automatische levering van papier en inkt.

Printer kopen: zelf doen of een abonnement voor afsluiten

Printer leasen: inbegrepen in je leasecontract

 

Kiezen tussen leasen of kopen

Door de belangrijkste verschillen tussen kopen en leasen op een rijtje te zetten, hebben we inzicht gegeven in de aandachtspunten bij het maken van je keuze. Koop je de printer zelf? Dan doe je in eerste instantie een grote investering, maar profiteer je van meer vrijheid én lage maandelijkse kosten. Een of meerdere printers leasen is vooral interessant als je graag ontzorgd wordt: voor een vast bedrag per maand print je de komende jaren zonder dat je ernaar om hoeft te kijken. Wat gaat het worden?