Zaken Punt
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wanneer een accountant?

De administratie is iets waar veel beginnende ondernemers tegen aan lopen. Je kan ervoor kiezen om het zelf te doen, een boekhouder in te schakelen of direct met een accountant bureau in zee te gaan.

Je hebt een tijdje geleden je bedrijf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, je hebt een btw-nummer ontvangen en daarnaast heb je een zakelijke lening geopend. Zodra dit allemaal gebeurd is, kan je beginnen met het opzetten van een overzichtelijke zakelijke administratie. Van de Belastingdienst moet de bedrijfsadministratie aan een aantal voorwaarden voldoen. Het is bijvoorbeeld verplicht om urenregistratie te noteren, facturen, bonnen en bankafschriften te bewaren en reiskosten bij te houden. Daarnaast is het verplicht om al deze administratie in ieder geval 7 jaar te bewaren. Dit geldt voor een aantal onderdelen, waaronder het grootboek, debiteuren- en crediteurenadministratie, voorraadadministratie, bankafschriften en agenda’s.

Het is nooit verplicht om de administratie uit te besteden aan een accountant of aan een boekhouder, maar het is zeker aan te raden. Aan het einde van het jaar moet altijd een jaarrekening worden opgesteld waarin al deze administratie zit verwerkt. Het is een aardige klus om dit allemaal zelf bij te houden en als ondernemer heb je vaak andere prioriteiten. Daarom is het toch handig om een accountant in te schakelen. Voor grote bedrijven is het sowieso verplicht om de jaarrekening te laten controleren door een accountant en voor kleine bedrijven is dit ook handig, want fouten in de jaarrekening kunnen grote gevolgen hebben bij de Belastingdienst. Hiermee bespaar je veel tijd en moeilijkheden en kan je je gewoon bezighouden met ondernemen. Daarnaast hoef je je ook minder te verdiepen in zaken als btw-aangifte, aftrekposten, bijtelling van bedrijfsauto’s en het afschrijven van bedrijfsmiddelen. Tevens kan een accountant helpen bij financiële vraagstukken binnen een bedrijf en zorgt het ervoor dat alle administratie altijd op orde is. Zo zorgt een accountantskantoor Westland vooral voor ondersteuning in de agrarische sector.

http://weanaaldwijk.nl