Zaken Punt
Image default
Boekhouding

Debiteurenbeheer is heel belangrijk, ook voor jouw bedrijf!

Een klant is pas echt een klant op het moment dat deze betaalt voor de diensten en/of producten die jij hebt geleverd. Je krijgt een opdracht, daar ga je mee aan de gang, je levert je product of dienst op de afgesproken datum en je klant is tevreden. Nu kun je je factuur gaan sturen. Maar wat doe je als je klant niet betaalt? Dan kan het zomaar zijn dat jij in de problemen komt. Jij hebt materialen moeten inkopen en mensen aan het werk moeten zetten om de deadlines te halen en om de producten te kunnen fabriceren. Jouw leveranciers willen hun geld zien en je medewerkers willen hun salaris op tijd ontvangen. Eén niet betaalde factuur kan er al voor zorgen dat jouw bedrijf in serieuze problemen komt. Debiteurenbeheer is daarom van groot belang. Door te weten met wie je zaken doet, door een achtergrond check te doen naar de kredietwaardigheid van je klant en door je leveringsvoorwaarden heel duidelijk te stellen kun je al voor een groot voorkomen dat je cashflow in de problemen komt.

Cashflow is essentieel

Om jouw product te kunnen leveren aan een klant zul je kosten moeten maken. Daar valt niet aan te ontkomen. Je hebt mensen op de werkvloer die jouw product produceren, maar je hebt ook te maken met het inkopen van materialen die verwerkt moeten worden tot jouw product. Daarbij kost de ruimte waarin je werkt geld en zullen alle machines die gebruikt worden moeten worden onderhouden. Je hebt dus, kortom, geld nodig om geld te kunnen verdienen. Cashflow is dát geld.

Wat nu als een klant niet (op tijd) betaalt?

Als het goed is heb je een buffer opgebouwd om dit soort zaken te voorkomen. Je kunt dan, tijdelijk, je mensen en de leveranciers betalen vanuit deze buffer. Betaalt de klant dan? Dan kun je dat geld weer gebruiken om een nieuwe buffer op te bouwen. Toch wil je dat het liefst voorkomen. Hiervoor zijn verschillende manieren.

1)    Je kunt je klant vragen om een betaling vooraf

Dit gaat dan meestal om een bepaald percentage van het totaalbedrag. Hiermee kun je de materialen inkopen die je nodig hebt.

2)    Je kunt direct na het verlopen van de betalingstermijn actie ondernemen

Dit doe je, in eerste instantie, door te bellen. Het kan immers zomaar zijn dat de factuur niet op het juiste bureau is beland. In veruit de meeste gevallen kan een verstreken betalingstermijn gemakkelijk verklaard en dus opgelost worden. Heeft de klant een probleem om de betaling rond te krijgen? Dan kun je een betaling in termijnen afspreken of, als de klant geen betaling kan doen, een incassobureau op de zaak zetten.

3)    Verzeker je bedrijf tegen wanbetalers

Hiervoor regel je een kredietverzekering. Deze verzekering zorgt er niet direct voor dat iedere klant keurig op tijd betaalt, maar wel dat jij erop kunt rekenen dat je je geld op tijd krijgt.

Hoe heb jij je debiteurenbeheer aangepakt?